05-04-10

Even Opa mailen

Het verhaaltje hieronder is voor een stuk geschreven met m'n eigen opa in gedachten. Misschien ben ik binnen enkele jaren zelf opa en de vragen die men mij zal stellen, gaan wel enigszins anders zijn...als het dan weer niet verboden is van ze te stellen...of als men het stellen van vragen nog niet verleerd heeft.

http://filosofischverzet.skynetblogs.be/post/6537132/even...-

dbk

21:35 Gepost door oc blogkunstenaar in geschiedenis | Permalink | Commentaren (1) | Tags: evolutie, rol, telematica |  Facebook |

Commentaren

Ik kan het nog altijd nauwelijks geloven dat mijn moeder de Tweede Wereldoorlog heeft meegemeekt, welsiwaar als kind. Maar toch heeft ze daar nog veel herinneringen aan, hoe ze met haar ouders wechtvluchtte in 1940, hoe ze logeerde in een hoeve in West-Vlaanderen, hoe een Duitse soldaat haar zegende 't zijn tenslotte ook maar mensen. Hoe ze moest schuilen voor de bombardementen in Mechelen (van de geallieerden: Mechelen was een spoorwegknooppunt; denk aan de 900 slachtoffers in Mortsel in 1943, dat was ook door 'friendly fire', dat de Amerikanen voor het eerst erkennen). Grootvaders was architect en zag nogal neer op het volkje en weigerde soms in de collectieve schuilplaatsen te gaan. Op een keer kreeg die schuilpaals een voltreffer en alle mensen waren dood. Door zijn koppigheid leefden ze nog, en dank ik met vertraging ook daar mijn eigen leven aan. Het leven hangt aaneen van toevalligheden. Hoe ze als stadsmeisje ondergebracht werd in de rurale gemeente Puurs, waar het veiliger was (in dorpen waren geen strategische doelwitten die de geallieerden konden bombarderen). ik zou graag eeens haar verhalen op band opnemen om die kunnen door te vertellen aan de volgende generatie. De huidige generatie heeft niets anders dan vrede en welvaart gekend, en moet weten dat het ook anders had kunnen zijn, maar ja zoveel dieeën blijven niet-gerealiseerd.

vriendelijke groet

Gepost door: Johnsatyricon | 06-04-10

De commentaren zijn gesloten.