12-04-10

Diamanthandel,verkrachtingen,wapenhandel

De ene dag zie je een docu over verkrachtingen in landen met een burgeroorlogverleden, heel veel kinderen zijn er nog dagelijks het slachtoffer van (Siera Leone,Liberia). De andere dag een docu op een andere zender over het doen en laten van diamanthandelaars die nog niet zoveel jaren geleden de rebellenlegers betaalden die aan de oorsprong lagen van die burgeroorlogen...teneinde de diamanten zo goedkoop mogelijk in handen te krijgen. Een verbod van handel op bloeddiamanten van de Verenigde Naties werd gewoon toendertijd omzeild door een ommetje te maken via luchtwegen met valse papieren...om dan toch, jawel in ons eigen Antwerpen te geraken. Ook de wapenleveringswetten werden op die manier 'verkracht'.

Reconversie van de wapennijverheid blijft dode letter.  Enig lichtpunt, men kan nu ook op kunstmatige manier diamanten voor de boorindustrie naar olie of voor andere toepassingen maken door de omstandigheden waaronder diamanten gemaakt worden, kunstmatig na te bootsen.

De duizenden verkrachten met trauma's zal het een schrale troost zijn. Wat nog maar enkele jaren geleden gebeurde, lijkt al geschiedenis te zijn...de psychologische schade blijft maar doorwegen, zo getuigen de hulpverleners. Een dictatuur vann het algemeen belang, ipv een dictatuur van het snelle gewin...voor wanneer ?

octo 12/04/2010

20:31 Gepost door oc blogkunstenaar in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wapenhandel, verkrachtingen, diamanthandel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.