03-03-12

Zoveelste proletengedicht van me

Opstaan.

Zes na Zes.

Ben je nog niet failliet

dan ga je nog niet op de fles.

 

Vroeger ging je er onder door

als d'oogst mislukte

't kweken van de beesten tegensloeg

als ziekten niet stopten

als 't weer oorlog werd

 

Nu,

moet 16, niet 11 percent worden gehaald

maakt men de olie duur om oorlogen uit te lokken

moeten te veel papieren in orde zijn

moet alles in 't groot, de één zijn brood...

...is niet de ander zijn speculatie

 

nu,

ga je failliet omdat banken geen banken zijn

elders, door oorlog en heel veel honger ...

niet alleen door 't weer

nu,

hier...ook door die relatieproblemen...

die dat allemaal meebrengt

en het willen hebben en doen van teveel

niet te vergeten

IMG_2036.JPG

filoview pictures -heb het warm water niet uitgevonden, maar kan wel zeggen dat het duur wordt

 

 

10:33 Gepost door oc blogkunstenaar in gedicht, Politiek, Sociale Bewegingen, Vriendschappen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-04-11

archieven de blogkunstenaar

IMG_1053.JPGfiloview picturers 2011

http://deblogkunstenaar.skynetblogs.be/archives/

zie ook onderaan na keuze per thema en maand, per artikel-woordkeuze,tags

15-06-10

burgerlijke democratie, rare bijverschijnselen

Een referendum ware beter geweest dan verkiezingen. Had men dan ons op een A4 gevraagd (of via internet) of we er iets op tegen hadden dat alle Belgen voor om 't even welktalige partij mochten stemmen/wie er moet worden getaxeerd vanaf welk miljoeneninkomen/ of Belgie moet blijven bestaan/ enz...dan hadden de politiekers nu niet voor quasi onoverkomelijke posities gestaan. In het slechtse geval voor diegenen dat België wil behouden zien (ook al een meerderheid waar weinig rekening mee gehouden wordt)...zal dus een minderheid van de bevolking de andere helft van het land tot scheiding kunnen dwingen.  Toppunt is dat men nu weer wil uitkomen bij waar men vertrokken is in de tijd  voor Wilfried Martens toen het land met één coalitie ipv drie geregeerd werd...een afspiegelingscoalitie heet dat nu...men is van een gemakkelijke formule vertrokken en nu bijna niets meer kan, komt men terug bij een eenheidssysteem uit. Heel die communautaire heisa heeft al enorm veel belastingsgeld gekost. En dan die partijfinanciering dan :

Waaris de tijd dat iedere partij zelf zijn werking moest betalen. Er zijn trouwens nog partijen die dat doen, die bijvoorbeeld 4000 leden hebben en bijna 5% van de stemmen in enkele steden en waarvan je onder de vorm van een klein kadertje dan moet lezen dat hun landsgemiddelde o,95 was.  Opmerkelijk ook dat de leiders van de patronale verkiezingen in de verkiezingsshows hun mening kunnen ventileren, maar van de sociale organisaties heb ik tenminste niemand gezien, U wel...misschien waren ze hun strategie al aan het afspreken met betrekking tot mogelijke coalities en al of niet tot staken oproepen na hun nefaste stemoproepen.

Benieuwd of Groen kiest voor meer linksere standpunten, wat van hun al of niet regeringsdeelname zal afhangen waarschijnlijk.  Enorm spijtig dat er op de centrumlinkse kant niet duidelijk genoeg is gereageerd op de oproep van Groen om aan hetzelfde zeel te trekken. Van linkse partijen verwacht je echt linkse standpunten, van nationalistische nationalistische...een deel van de Vlamingen houdt van een raar soort duidelijkheid...en gaat de rechtse toer op :  al

botst dat dan met eigen belangen als sociale klasse, sociale zekerheidsrechten,  recht op goedwerkende openbare diensten,  pensioensrechten...en al moet hij er langer voor werken binnenkort.  We hebben ons voor een deel weer goed laten hypnotiseren door al die paniekzaaierij ten dienste van het gevecht om de afzetmarkten.

500.000  Jobs beloven, ge ziet dat brengt op. Misschien zijn het jobs waar helemaal geen sociale bijdragen meer op moet betaald worden ?

Als nu het grootkapitaal de zaak weer niet naar de situatie van 1929 brengt...zal iedereen nog moeten overwerken.

Hebt U spijt van U stem en wil U een herkansing of op een alternatieve manier via een referendum stemmen :

http://bloggen.be/conscience2008

15:09 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: democratie, verrechtsing, burgerlijke |  Facebook |

10-06-10

Hebzucht als ideologie verpakt.

Hebzucht is een ziekte, door rechts als ideologie verpakt. Gaat België zelfde weg op als Nederland ?

Er werd de kiezers wijsgemaakt dat ze gigantisch moesten inleveren en velen slikten het in Nederland.

Velen volgden de lokroep dat ontwikkelingshulp maar beter kan worden afgebouwd.

Velen bedankten diegenen die de banken miljardengeschenken gaven en zijn bereid de gevolgen daarvan mee af te betalen de volgende jaren.

Velen gingen akkoord met de redenering dat bedrijven nog goedkoper moeten produceren en dat ze een minimum aantal jaren van hun oude dag kunnen genieten.

Velen namen stappen in de richting van mensen die een bepaalde godsdienst beschimpen om nog meer verdeeldheid tussen de mensen te brengen.

Velen beleden door hun stemgedrag dat ze de economische cultuur van het speculeren en in rook doen opgaan van gelden ok vinden.

Velen verwisselden hun rechtse jasje gewoon voor een rechtser jasje.

Velen moeten zich nu geweldig veiliger voelen, nu ze het charter van het egocentrische denken van de niet bestrafte witteboordecriminaliteit onderschreven.

Velen bleven progressievere uitingen van denken trouw.

octo 10/06/10

18:57 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ideologie, rechts, hebzucht |  Facebook |

04-06-10

Eén man doet eenieder rondjes lopen

IMG_0516

Iemand die de politieke stekker er uit trok.

Wat een electorale miskleun zal blijken te zijn.

Ondertussen gaf hij wel zijn verborgen agenda prijs.

Besparen bij diegenen die het al niet breed hebben.

En in zijn zog volgde de rest van politieke verklaringen.

Besparen, zo 'onontbeerlijk' als dat vaccin tegen griep.

Alle dagen wordt het er in gehamerd.

Oppositie hiertegen van TV geband.

20 mijlard voor de banken,2miljard om sociale zekerheid te redden, is teveel???

Sterkste schouders, geen evenredige bijdrage,maar wel wie weinig tot sociale zekerheid bijdraagt krijgt minder.

Flyers vliegen door de brievenbussen, affiches hengelen naar goedbetaalde jobs en misschien een cumul bovenop

Mei 1968, voorgesteld als begin van ondergang...schande

We moeten meer dan zomaar weer vooruit.

oc 4/06/2010

13:50 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: partijen, besparen |  Facebook |

30-05-10

Zap van verkiezingsprogrammas op tv weg.

Na de stemmentesten van de kranten over partijprogramma's 

-waar partijen met o.a.80 syndicalisten als kandidaten niet mogen aan deelnemen, terwijl ze overal lijsten konden indienen

-waar niet aan de economische macht mag worden getornd

-waar details tot hoofdzaak worden :

...de...

De TV verkiezingsPROGRAMMAS OP KOMST !

Teneinde U op twee weken compleet murw te maken.

Veel nodeloos gebakkelei op komst.

Allemaal om de vraag naar wie en wat Uw centen gaan.

Naar diegenen die ze op de beurzen doen verdampen ?

Naar nog meer voordelen voor het grootkapitaal ?

Naar uw pensioentje of een job voor jongeren ?

Of naar zinnige alternatieven.

Beschouw de Staat als een winkel, U bent klant,betaalde.

Spreekt U Nederlands of Frans, geen probleem, U betaalde

U hebt recht op service zonder taalgrenzen,  we zijn Belg.

Gelukkig maar of er waren, doorgetrokken naar Europa, honderden deelnemende landen. Baskenland, your votes please. La Normandie 12 points... .

Een tegenstem zal uw scherm niet halen,

een parade van zij die in weinig nuances verschillen

wordt druk voorbereid...

in volle examentijd...geen tijd voor mei 1968.

toemaatje : Over hoe sommige Britten al spijt hebben dat ze voor de regering die ze hebben, hebben gestemd, een correspondent van FVerzet in GB op http://filosofischverzet2.skynetblogs.be

20:24 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tv, stemtesten, verkiezingsprogrammas |  Facebook |

19-05-10

Wereld vandaag. 't Is me wat !

Hefboomfondsen, hoe meer economische malaise, hoe rijker. Ongestraft. Niet afgeschaft. Bedragen aan winst die doen duizelen. Ze buiten de wet stellen blijkt onmogelijk voor de traditionele politiek.

Gebouwen in brand steken als verzet is compleet idioot en politiek onproduktief of dat nu door drie man of 5000man gebeurt. De eigendomsvraag wordt niet gesteld en men eist gewoon het recht de ene grootkapitaal gezinde regering voor een andere in te ruilen. Stemmen op lakeien van de wereld van de financiers zou reeds een anachronisme kunnen zijn...zeker als je weet hoevelen er door hen al oorlogen werden ingestuurd omwille van grondstoffen, afzetmarkten en portefeuilles van het militair-industriële complex.

En toch blijven miljoenen hun stem geven aan programma's die de hunnen niet zijn. Was rechts aan de macht ruilt men zo'n regering de volgende keer in voor wat voor links moet doorgaan en omgekeerd, terwijl er geen structurele ingrepen komen en men de mensen paait met beloften die men binnen de huidige krijtlijnen niet meer kan betalen ZONDER structurele ingrepen die de macht van het speculatiekapitaal aan banden leggen en een universeel rechtvaardig taxsysteem.

Duizenden worden nog steeds mee de dood ingesleurd door bommenfanaten, terwijl het opkomen voor sociale rechten en werk niet in hun zogezegd religieuze agenda's staat. Hun fanatisme is gewoon een schakel in één van de imperialistische agenda's van na de koude oorlog.

Dagelijks meer berichten over peperdure militaire programma's en het dempen van financiële overheidsputten die men daardoor alleen maar groter maakt. Jongeren die zich blauw betalen aan autoverzekeringen; ouderen die tot relatief kort voor de dood moeten werken, terwijl er minder jobs zijn. Er groeit een generatie op die het weer minder goed dan hun ouders heeft. Zich een huisje kopen...meer en meer een verre droom... .  Ook eigenaars van 50 appartementen houden het onroerend goed duur omdat ze ze niet voor een groot deel  verplicht op de markt moeten brengen. Een sociaal maximumtarief voor huurprijzen opleggen...staat niet in politieke programma's die Uw tv scherm halen.

De politiek is een vedetten-show geworden, geen inhoudelijke kans om onbaatzuchtige mensen een kans te geven. De politieke cultuur, in vele landen verziekt door communautair en populistisch gezwam dat er niet toe doet. Mensen tegen mekaar opzetten, om het even hoe; door ze te verdelen in kampen, recentelijk ook tussen hen die zonnepanelen kunnen zetten en anderen die dat niet kunnen. Belachelijk gewoon, niet de verschillen tussen de onderste lagen van de inkomenspyramide doen er toe...wel de bovenste laag die gek is op maximumprofijt en de vrijheid van speculeren tot in het waanzinnige doordrijft...zij blokeren de sociale vooruitgang. Gelukkig zijn gewone mensen niet geweldig afgunstig op wat anderen meer bezitten, maar superdom zijn ze als ze de toplaag hun gangen laten gaan.

De linkerzijde heeft zich een beetje meer ééngemaakt in een poging een progessievere vorm van reformisme in het parlement binnen te krijgen. Vakbondstoppers geven kiesadvies, zelfs van een voorzichtig vleugje radicaal reformisme weg.  Het merendeel van de mensen is weldra weer een vogel voor rechts vermoedelijk.

Gemistte kansen, terwijl de natuur het leven, ook dat van de mensheid zo een prachtige kansen bood en biedt.

octo 19/05/2010

16:33 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wereld, vandaag, spekulanten |  Facebook |

15-05-10

Bigbrother & Bigsistermedia & de gewone man

Europese reddingsplan voor de stabiliteit van de euro,miljardeninjectie waarmee geld te verdienen viel op hele korte termijn (24uur). Een stapel 2eurostukken tot aan de maan en terug is voor de speculanten nog altijd niet genoeg om hun 'vertrouwen' te wekken. Nee, ze vrezen nu dat er door de bijbehorende besparingsplannen onvoldoende koopkracht zal zijn en dus verliezen de sukkelaars die met speculeren hun fortuinen verdienen, hun vertrouwen in de economie.

 Gaan we met zijn allen, gesteund door een ander soort politiekers en media ons vertrouwen opzeggen...misschien pas indien the upperclass overduidelijk de pedalen en de controle over de touwtjes verliest ? Over wat die upperclass dan gaat doen, daar wordt niet alleen in Thailand over gestudeerd...het komt er op neer dat dan alle trukken goed zijn om werknemers en zelfstandigen tegen mekaar op te zetten om de financiële groepen en multinationals aan de macht te houden, inzetten van legers inbegrepen.                    De uitzichtsloze acties van grote groepen verworpen der aarde tegen de gewapende machten;  in opstand achter de verkeerde karren;  worden extra in de rode of gele... verf gezet om een totaal machteloos gevoel te scheppen bij eenieder die op andere manieren het tij wil keren.

De huidige gesettelde politiekers zijn de bliksemafleiders de anonieme BigBrotherBeurzen.         Al kijven ze soms, ze spelen hun spel mee en zullen alles wat met omgaan met geld te maken heeft, eerst in gemeenschapsbezit brengen, als ze bijvoorbeeld  een opstand van de straten(met een r wel degelijk) in Europa vrezen. Voorlopig loopt hun Bigsistermedia nog aan hun hand.

Ook in de sociale wereld van verzet hebben ze bondgenoten. Vakbondstoppen raden ons dan ook nog aan van niet op die en die partijen te stemmen, terwijl die partijen eigenlijk dezelfde conservatieve politiek voorstaan dan de andere traditionele partijen. Hoe gaan de vakbondsleiders reageren als hun aangeslotenen (het moet nog voorvallen) bijvoorbeeld resoluut afdankingen in om te beginnen, bijvoorbeeld winstmakende sectoren gaan weigeren, alsook bedanken voor afvloeiingspremies...desnoods daarvoor hun bedrijven via sociale raden in de bedrijven zelf willen leiden  ? Moest het noodgedwongen in een, wie weet nabije toekomst gebeuren, in latere geschiedenisboeken zal het dan zeker als het begin van een kentering beschreven worden.

De meerderheid onder ons, negeert of komt niet in contact met de potentiële LittleBrother-power...met tegenkrachten die door historisch gegroeide verschillen in ervaring en bewustzijn allen nog te vaak een afzonderlijk pad kiezen om Bigbrother en BigSister kleine hakjes te zetten...hun interpreterende LittleSistermedia en vertegenwoordigers, er wordt in de raporterende BigBrothermedia zedig over gezwegen. Ze worden alleen nog maar gedoogd omdat ze misschien ook op een dag weer als bliksemafleider een rol zouden kunnen te spelen hebben...in plaats van een dirigerende met eigen eisenprogramma. (zie internet-programmaverkiezingenlink op deze blog)

Voor de mythes van de high-society wordt de medialoper uitgerold, niet voor de gewone man...voorlopig figurant op het podium van het wereldtoneel.

octo 15/05/2010

17:46 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: organisatie, journalistiek, alternatieve |  Facebook |

14-05-10

Het politieke spel. Achtergronden.

http://filosofischverzet2.skynetblogs.be/post/7262796/gid...

16:49 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek, keuken, militeren, interne |  Facebook |

30-04-10

1mei boodschap onafhankelijke progressieven

1mei boodschap onafhankelijke progressieven

Wat achtereenvolgens te doen naargelang decadentie van grootkapitalisme vordert : wél stemmen op verdienstelijke progressieven,strijd voor recht op inkomen en afschaffing financiele spekulatie en rechtvaardige belastingen en geen enorme verschillen in verloningen... intersektoriëel voeren. Sociale raden in grote bedrijven,banken oprichten en zelf op gecördineerde wijze beleid bepalen. Zelf internationale programma & projektverkiezingen organiseren.
http://bloggen.be/conscience2008

 

bron youtube : VRT Canvas zond deze documentaire van 2 uur integraal uit op een uur waar werkmensen moeten gaan slapen 'Hearts and Minds' zou verplicht moeten worden in de scholen. Vijf presidenten verspreiden elk hun graad van leugens over de 'noodzaak' van de barbarij tegen Vietnam. Vele van hun 'medewerkers' lieten zich minachtend uit over de 'vijand'. Anderen bekenden hun vergissingen. Het ergst om te zien en dragen zijn die eenvoudige rijstboeren die van hun verdriet getuigen tegenover de camera.

What to do, (in stages) while capitalism shows more and more signs of decadence ?

Voting for really progressive people.

Struggling without social sectorial borders for the right on a descent income, fair taxes, for a ban on financial speculation, against hughe income differences.

Establishing social councils in the great enterprises,banks...

and developing coordinated policies ourselves.

Organising ourselves international program and project elections telematically.

http://bloggen.be/conscience2008


13:19 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 1, mei, boodschap, oorlogsmisdadigers, to, what, do, may, mesage |  Facebook |

24-04-10

Ze maken het mekaar en ons moeilijk

bron youtube

Nog geen twee weken na de jongste overeenkomst tot vermindering van de atoomwapens, wordt er in de VS ergens een contract getekend voor de bouw van supersnelle, niet atomaire wapens (maar met een grote vernietigingskracht) om met vele malen de snelheid van het geluid, waar ook ter wereld tot binnen een paar uur toe te slaan. Bravo maar weer, beheerders en verlengers van de barbarij. Ach, jullie vinden ons waarschijnlijk allemaal maar idiote domme kloten, zoals onlangs nog bleek uit de geheime documenten van regering en militaire belagers van het Vietnam van de jaren zestig en later vorige eeuw. Jullie gunnen ons onze uitlaatkleppen als we ons maar niet effectief tegen jullie organiseren...en de dagen dat we jullie gezag ernstig bedreigen, zetten jullie wel weer het leger in, welke ook de naam van het land.

Wij, wij mogen niet in het zwart werken, ok, maar sommigen onder jullie cumuleren er maar op los en toch zijn er kiezers genoeg om op jullie blijven te stemmen...het masochisme, door decennia indoctrinatie en gewenning, door afstomping door het leven in dienst van de waarde van het goud...haast een collectieve plaag.

Wij maken het mekaar ook moeilijk. We trekken niet aan hetzelfde zeel, hebben geen oog voor een overkoepelend alternatief plan,maar we zijn hun slippendragers veelal. Opgezet tegen mekaar...zo krijgen zij heel veel onguurs klaar. Als dat blijft duren...krijgen we nooit een wereld zonder absurde kuren. 

Blijf maar zeuren over taalproblemen (?), over staatsschulden veroorzaakt door gefoefel en miljardencadeaus als het de makers van miljardenwinsten goed uitkomt en een veelvoud zelf in stand gehouden toestanden meer, een aanzienlijk aantal onder ons, pikt dat niet meer.

octo 24/04/2010  no picture,compusys error

23:10 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: absurditeit, situaties, politieke |  Facebook |

23-04-10

Kakelen en vierkante eieren leggen.

Ach Mens ! We zouden een voorbeeld kunnen zijn als land : hoe meerdere gemeenschappen samen kunnen leven zoals in Zwitserland (leuk dat een Zwitser de Ronde van Vlaanderen won). Tien provincies in dit Belgenland, met de nadruk op Belgen.  Wil er een franstalige partij een lijst neerleggen in Vlaams-Brabant, waarom niet ? Met vijftien ministers voor alle Belgen moet ook kunnen, heeft ooit gekund, is het een Nederlandstalige minister voor onderwijs bijvoorbeeld kan hij zich laten bijstaan door een Franstalige adjunct. Nog beter, laat ons de ministers en hun voornaamste programmapunten rechtstreeks verkiezen per project : wonen,werk,telematica,transport,energie,financiën, gezondheid,landbouw,onderwijs,veiligheid,milieu,... nadat de kiezers zich per referendum hebben uitgesproken voor de voornaamste eisen per project (zie link naar 'internetverkiezingen). Dan zouden de verkozenen gewoon de programmas te dirigeren en uit te voeren hebben in plaats van mekaar stokken in de wielen te steken om de haute finance na de verkiezingen toch maar het beste van dienst te kunnen zijn.

Handiger dan al die kibbelende partijen die na de verkiezingen toch weer moeten overeen komen dat er niet overeen te komen valt.  Geen wonder dat er vierkante eieren gelegd worden als men alles overburocratiseerd.

Heel de federale structuur lijkt wel opgezet om zoveel mogelijk mandaten te kunnen uitdelen aan de politieke vrienden (met 65 of zo zijn ze nu al die samen onze regeringen vormen). Ze hebben zelfs in de tijd VTM uit de grond gestampt in het kader van de vrijheid om zo veel mogelijk mensen mogen dom te houden ten kostte van de algemene ontwikkeling die de VRT minder en minder gaan dienen is. (mijn ekskuses voor de positieve dingen die er op die en andere zenders soms toch te vinden zijn). Hebben wij behoefte eigenlijk aan een weerbericht met "Vandenborre, U heeft goed gekozen" en al die andere reclame en letterlijk criminele of snobistische feuilletons en 'spelletjes' ?       Zou het niet beter zijn de blik op de echte wereld te richten en te zien wat daar nu in feite aan de hand is ? Ook daar kan via een telematisch referendum inspraak over worden geörganiseerd.

Men sleurt voornamelijk mensen voor de camera die komen uitleggen dat het toch wel erg is met anderssprekenden die in hun gemeente komen wonen, zelfs de buitenlandse omroepen die hier reportages komen maken, lijken dit spelletje mee te spelen om er aan de studiotafels eens kunnen mee te lachen.

Uit schrik om een parlementaire stemming en uit electorale platte overwegingen laat men dan zijn eigen regering vallen en 's anderendaags begint de soap opnieuw op basis van het feit dat iedereen toegeeft dat er eigenlijk niet meer aan uit te kunnen is aan die toestanden die ze zelf hebben ontwikkeld. 

De modale mens ondergaat dit alles via de kijkkastjes en kranten en zien de meesten onder hen nog wel de absurditeit van ook een buitenlands bericht als dat van gisteren bijvoorbeeld : " tegen 2025 moet de grootste energieverbruiker (het US-leger) voor een aantal procenten minder gaan verbruiken door bommenwerpers en ander onzinnige produkten die gaan vliegen of werken op alternatieve energie,... . Wat een hoopvolle vierkantige visie op de toekomst van de mensheid ! 

 Misschien kan men de Vlaamse leeuw vervangen door een hen...zou veel productiever zijn en samen buiten lekker scharrelen en gezonde ronde eieren leggen...tof...maar ja er zijn nu eenmaal een minderheid hanen en hennen die altijd maar vinden dat ze te kort gedaan worden...terwijl niet de taal maar de haute finance dat r...egelt. SPijtig maar belangrijk detail...die minderheid is aan de macht.

octo 23/04/10

13:38 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: impasse, communautaire |  Facebook |

21-04-10

Verdeel-Heers 40puntenplan voor rechts.

Verdeel en Heers, 40 moderne recepten :

Gids voor conservatieve beleidsmakers :

Zeg dat iedereen gelijk voor de wet is, handel anders.

Geef sommige arbeiders brugpensioen, andere niet.

Betaal uitkeringen, pensioenen naargelang diploma...enz

Zorg dat inwoners van één land niet voor iedereen kunnen stemmen naargelang de taal die ze spreken.

Maak heel veel politieke zuilen in de dienstverlening die mutualiteiten, scholen...aanbieden.

Zend alleen info uit van partijen die willen verdelen.

Subsidieer allerlei kerken die mensen van echt geloven en zich engageren weghouden.

Organiseer verkiezingen op basis van partijen die het verdeel -en heers principe genegen zijn.

Hef taxen op een heel elitaire manier.

Zorg er voor dat werknemers onoverzichtelijke statuten hebben en ontwerp nog meer labyrinth-toestanden in de sociale wetgeving...vooral vereenvoudig en internationaliseer niet.

Toon voortdurend negatieve beelden en geef weinig inhoud over de toestanden in het verpauperde deel van de wereld en vooral...leg geen verbanden.

Steun malafide praktijken in bankwereld en leg de speculatie niet aan banden...zodat het ongenoegen en de afkeer van politiek nog meer stijgt.

Haal net voldoende immigranten in het eigen land om de woning -en arbeidsmarkt kunnen blijven te manipuleren en het ongenoegen onder mensen aan te wakkeren in plaats van internationale afspraken omtrent een globale aanpak van menselijke samenlevingsproblemen te maken.

Beschuldig mensen die ingrijpende, geweldloze veranderingen willen voortdurend van extreem, utopisch gedrag.

Vertaal 'democratie' voortdurend als het recht van de economisch sterkste om iedereen zomaar een job te kunnen ontzeggen.

Laat vooral niet blijken dat je als overheid de macht hebt om waar nodig dwingende maatregelen op te leggen daar waar men bijvoorbeeld miljardenwinsten maakt en afdankt.

Laat uitschijnen dat de gemeenschap elke menselijke activiteit aan het absurde superwinststreven van gigantische kapitaalgroepen moet uitbesteden omdat de overheid geen goed bestuurder zou kunnen zijn.

Geef geen inspraak aan de bevolking, zeker niet via de moderne telematica.

Qua interne partijwerking, omring U met getrouwen die van hun carrière van de toplaag van de partij afhankelijk zijn.

Waak er over dat de moderne mens niet doorkrijgt dat de telematica een ander samenlevingsbeheer via het zich uitspreken over een globaal programma van wereldwijd welzijn zou kunnen mogelijk maken.( http://bloggen.be/conscience2008 ) 

Zorg voor een aanzienlijk aantal armen die niet kunnen reizen of maandelijks amper toekomen.

Breng manifestaties van rechtse minderheden voortdurend in beeld om de indruk te wekken dat ze een overgrote meerderheid van de publieke opinie vertegenwoordigen.

Hou de grote mediagroepen de hand boven het hoofd en laat ze hun journalisten manipuleren en verslag laten doen zonder dat dat ook engagement in het belang van het algemeen welzijn betekent. Maak vooral geen publiciteit voor die andere journalisten, zwijg ze dood als je ze niet voor je kar kan spannen.

Maak veel mist en schep voortdurend nieuwe verdelingen tussen mensen mét en zonder hoofddoek.

Breng uitvoerig verslagen over massa's die hun leven willen geven om de ene potentaat voor een andere om te wisselen.

Probeer vooruitstrevende regimes, maar economische concurrenten zoveel mogelijk in een negatief daglicht te plaatsen.

Laat het uitschijnen dat bepaalde andere landen een voortdurende militaire bedreiging zijn, ondermeer als alibi om de wapenindustrie vet te mesten.

Schep situaties waarbij veiligheidsproblemen kunnen worden overdreven.

Laat toe dat dieren in situaties moeten leven waarbij ziekten wel moeten uitbreken en maak daar dan de pharmaindustrie rijk mee en trek nog meer angst over de mensen.

Sta niet toe dat boeren weer echt boer kunnen zijn, omdat dat niet binnen de logica van de monoplies past.

Maak kunstmatige loonverschillen tussen man en vrouw.

Controleer wat wél en niet mag worden onderwezen.

Zorg voor een entertainmentsindustrie die de mensen weghoudt van hun sociale zijn.

Steun eerst terroristische groeperingen en gebruik ze als ze hun eigen agenda willen opdringen als afleidingsmaneuver om iedereen in het gelid te houden.

Maak vooral niet duidelijk dat een degelijk inkomen voor iedereen het belangrijkste politieke streven zou moeten zijn, een politiek die veel verdeling voorkomen kan.

Maak van etische kwesties geen individuele zaak, maar voer propaganda om kampen in stand te houden. (+ en passant probeer je maar zoveel mogelijk geld aan embryos te verdienen...bah)

Stel genetisch gemanipuleerde gewassen als noodzaak voor.

Laat het geld van de verzekeraars de wet maar schrijven.

Sta toe dat mensen zich blauw betalen aan leningen en dat banken dicteren hoeveel er op de staatschuld aan rente moet worden betaald.

Laat uitschijnen dat hebben veel belangrijker is dan zijn.

Moraal van dit verhaal : erger je niet aan wat klassegenoten als voordeel verworven hebben...alles kadert binnen het systeem van iedereen op zijn plaats te houden.

11:37 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (2) | Tags: conservatief, verdeel, heers, beleidsplan |  Facebook |

14-04-10

De vier ruiters van de apocalyps ?

Enorm veel problemen werden al op deze blog besproken en vroeger (tot over een paar maanden) meer dan nu van originele foto's en filmpjes voorzien. Ook de steeds talrijker wordende mensen die met deze dingen begaan zijn spreken hier en in andere blogs en linken, op FaceBook...enz... tot in detail over het reilen,zeilen en de verandering in de wereld van nu. In het merendeel van de gevallen deskundiger dan onze klassieke media.

Hoe is 't vandaag deze week weer met de wereld ?

Vandaag ergens een aardbeving in China. Nog steeds kan men ze geen tijd op voorhand voorspellen.  Te kostelijk of onmogelijk ? Misschien het totale buget voor het in stand houden van de atoombewapening op wereldvlak overhevelen ? Er een paar houden om meteorieten en kometen op de dool desgevallend af te schieten ? Maar ja, in de natuur is er niets op de dool...de natuur heeft alles in petto om ons goed te verzorgen...de vier ruiters van een mogelijke, niet noodzakelijke  apocalyps, zijn mensenwerk : de militaire industrie, de armoede,de verontreiniging,de overproductie (met onverkochte,niet gedistribueerde stocks blijven zitten).

Wordt er wat aan gedaan ? Men gaat afspreken van een aantal kernkoppen weg te doen(de oudere Hiroshima-generatie misschien, kan men zich afvragen. De militaire budgetten zullen torenhoog blijven waarschijnlijk.  Wie weet gebruikt men de nieuwste gelanceerde vrees dat kernmateriaal niet in de handen van terroristen mag vallen misschien nog eens als alibi om het éne of andere land binnen te vallen onder Nato of andere vlaggen.

De armoede minderen...tegen 2015 ging die met zoveel procent zakken, nog niet veel van te merken.  Wel al een aantal signalen dat de schandalig rijken op korte termijn weer volop aan het consumeren geslagen zijn, getuige de aandeelkoersen van de luxemerken op de beurs en ook bijvoorbeeld de diamanthandel die sterk herneemt...en van waar komen die diamanten veelal (van de armen die ze voor één tiende van een appel weggeven). En dat in crisistijd, je moet niet vragen wat die gedurende andere periodes verdienen met hun banken en multinationals waarvan er velen door het geld van het plebs werden gered in plaats van aangeslagen.

De verontreiniging.  Even aandacht voor de niet klassieke vormen van verontreiniging. Zou het een toeval zijn dat om de zoveel tijd nieuwe virussen de mensheid lijken te bedreigen of een verkoopsstrategie van de pharmanijverheid ? Een veeteelt die beesten tot robots degradeerd en volpompt met van alles, kan ook niet gezond zijn. De hoerakreten van bedrijven die rijst en andere landbouwprodukten genetisch manipuleren omdat dat hét middel zou zijn om de honger in de wereld tegen te gaan...think again. Ze willen alle produktieketens in handen krijgen en de boeren totaal afhankelijk maken en iedereen de risico's van hun wellicht Frankenstein-experimenten laten lopen.

De overproduktie. Een term die aanduid dat men alleen in functie van de koopkracht produceert...alhoewel het gigantische productieapparaat de dag van vandaag genoeg van alles voor iedereen zou kunnen produceren, begint, door dat niet te doen, de zoveelste crisis en wordt alle ellende alzo kunstmatig in stand gehouden.

Echte verandering komt in je eigen, je straat, je wijk, je bedrijf, je daarmee verbonden organisatie tot stand...telkens vertrekkend van dingen die niet meer kunnen, verontwaardiging, ...in de richting van gewetensvol handelen...met de beste resultaten indien men het geheel van alle problemen niet uit het oog verliest. Daarom :

Onze eisen :  http://bloggen.be/conscience2008

octo 14/04/2010

15:44 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alternatieven, wereldproblemen |  Facebook |

03-04-10

Wereldtop der sinistere grapjassen.

Om de haverklap worden er ergens toppen van grote politiekers geörganiseerd. De tekst hieronder is er één n.a.v. een top eind vorig jaar. De tekst zal nog lang de achtergrond van de komende toppen schetsen, zo valt te vrezen.

Een deel van de sinistere grapjassen kan je bij het soort befaamde economen vinden die het einde van de recessie afkondigen. Daarmee bedoelen het herstel van de winsten op de beurs waarschijnlijk, aangezwengeld door het belastingsgeld dat we wereldwijd zullen betalen om onze eigen koopkracht aan te zwengelen. Ook de besparingen die men oplegd zijn niet van die aard om op termijn de volgende recessie te voorkomen. Het scheppen van nieuwe luchtbellen, de managers van de economie en hun politieke verlengstukken kunnen er wat van.

Ondertussen moeten alle gebieden op de wereld waar de jongste twintig jaar vier maal meer natuurrampen voorkwamen het zonder dijken blijven stellen en om de economie en de winsten 'competief' te kunnen blijven houden, moeten ze daar blijven doorwerken voor een paar euro per dag. Op een praatshow van onze nationale zender mag deze week de cumulkampioen van België opdraven om ons uit te leggen dat we langer zullen moeten werken, Nederland en Duitsland achterna, dus kunnen we weer niet achterblijven...het verenigd Europa ten dienste van het veiligstellen van de winsten in plaats van de loonnormen te standardiseren en internationaliseren.  Zowel in 1928 als in 2006 had ook bijna niemand een economische afgrond voorzien. De eerste keer waren er geweldige investeringen in de bewapening en een oorlog nodig om te kunnen blijven aanmodderen...nu vermijd men uit vrees voor revolutionaire wendingen oplossingen in die zin. Sinsiter niet, de belastingbetalers destijds die hun eigen deelname aan de oorlog betaalden om het economisch spel om de macht te kunnen laten overleven.

Als je een groot deel van de politieke sinistere grapjassen hun doen en laten volgt, is er ook al geen reden om te lachen met de wrange humor die uit hun beleid voortkomt. Her en der worden verkiezingen geörganiseerd, waarvan men de resultaten dan achteraf betwist. Net als in de echte showwereld draait alles rond de politieke vedetten die de machtigste clubjes onder de gevestigde sadisten hebben gelanceerd...inhoud...geen tijd voor...de journaal worden in verkapte vorm voorgeschoteld, enkele beelden en beknopte uitspraken, echte analyse blijft te gevaarlijk.

Enorm veel produktie gebeurd niet omdat er mensen zijn die deze niet kunnen kopen of omdat er ondanks enorme winstcijfers geen overheidsgelden zijn om te investeren in sociaal nuttige dingen zoals het voorbeeld van de dijken. Dit leidt tot crisissen, zoals men in de 19de eeuw al neerschreef. Voorlopig niet panikeren echter, want onze dichter-premier maakt kans om de eerste president van Europa te worden. Oei, ik zal maar stoppen met bloggen, want ik trap ook al in meerdere van de denk-vallen die ik zelf aanklaag. Maar het was maar een grapje natuurlijk.

octo 02/11/09

meer zin in politieke satire : de volgende gastblog dan :

 http://links-socialisme.blogspot.com/ 

 

13:59 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: achtergrond, toppen, politieke |  Facebook |

30-03-10

Directe Democratie. Concreet voorbeeld.

Vraag de wereldbewoners om hun mening.

Dan zal blijken dat ze een heel ander programma dan de gangbare elitaire politiek voor de wereld willen :

Reconversie militaire industrie

Recht op degelijk inkomen en arbeid voor eenieder.

Vergelijkbare lonen op wereldvlak.

Ongedaan maken van speculatie op de beurs.

Universeel systeem sociale zekerheid

Rechtvaardig universeel belastingssysteem

Overburocratische regelingen vereenvoudigen

en vele eisen meer : U kan nu al stemmen :

http://bloggen.be/conscience2008  en U afvragen hoe we een voor de politiek bindend referendum kunnen afdwingen.  Een offensieve aanpak naast de verdedigende initiatieven die van sociale organisties en enkele politieke bewegingen uitgaan. Zonder toekomstperspectief, riskeert  de wereld ter plaatste blijven te trappelen en zullen economische crisissen bepaalde decadente toestanden alleen maar verergeren.

17:42 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: democratie, referendum, directe, programmaverkiezingen |  Facebook |

21-03-10

Congres Echter socialisme in de Vooruit.

Congres wereldverbeteraars te Gent20/3/10

100_2323

filoview pictures : ...en wie weet komt er een dag dat mensen zelf over een programma kunnen stemmen, voor ze de daaraan gebonden dirigenten ervan per samenlevingsproject aanduiden kunnen.

fotoverslag congres : http://www.dewereldmorgen.be/foto/2010/03/21/fotoreportag...

Voor een verslag van de 'dag van het socialisme' in de Gentse 'Vooruit', volg de volgende dagen volgende link :

http://www.dagvanhetsocialisme.be/  en een aantal andere links van, voor de gelegenheid verenigde linkse bewegingen en onafhankelijken.  Voor de kleine duizend aanwezigen was het een zeer zinnige , leerrijke, enthoesiasmerende ervaring.  Qua organisatie goed aangepakt...je was op voorhand ingeschreven voor één van de acht themagroepen en na het debat was er ruim de gelegenheid om in kleinere werkgroepen binnen een bepaald thema van gedachten te wisselen en standpunten naar voor te brengen, die dan daarna voor de themagroep als geheel gebracht en besproken werden.  Ook de kulturele en de humoristische noten, boekenaanbod,... waren van de partij om het geheel tot iets te maken waarvoor je er eigenlijk zelf moest bijzijn om er tenvolle van te genieten. Niemand en ondergetekende niet, heeft zich die 1ste dag van het socialisme beklaagd. Dorstigen en hongerigen naar geest en lichaam keerden tevreden huiswaarts.  Eventuele uitzonderingen gelieven zich te melden.

Ook naar de toekomst toe werden er een aantal stappen gezet.

octo 

15:44 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: socialisten, wereldverbeteraars |  Facebook |

13-03-10

Uitdagingen voor de sociaal-democratie.

bron youtube

Griekenland.  Massaal verzet van hen die het niet meer pikken dat ze moeten leven in functie van de luimen van de geldmarkten.

Leningen die moeten worden afbetaald.  Aan welk een intresten ! Door kleine boeren, door grote boeren, door werkenden, door bedrijven.  Miljardenwinsten van banken en grote bedrijven...telkens bijna altijd gevolgd door herstruktureringen en afdankingen.  Wetten die dergelijke gulzigheid op z'n minst proberen indammen ?  Het platteland  terug naar het grootgrondbezit in de eigenlijk meer en meer landbouwindustrie ?

Het grootgrondbezit in de industrie zelf ...met de werkenden als welstands-slaven van minder en minder bedrijven. Ook van de tijd die we krijgen om iets te produceren zijn we de slaven.  En wie is er de eigenaar van onze tijd ?  Totale vervreemding van wat het leven eigenlijk zou kunnen zijn.

Binnenkort is het 100 jaar geleden dat de sociaaldemocraten in Duitsland de oorlogskredieten voor de eerste wereldoorlog goedkeurden...14 op de 96 'verkozenen des volks' stemden tegen (waaronder Roza L. en Karl L.). Ook op de crisis van 1929 had de sociaaldemocratie geen antwoord, wat er toe leidde dat het grootkapitaal de voorkeur gaf aan het fascisme.  Binnenkort verkiezingen bij de Britten...ook hun sociaal democratie sleurde hen mee in de oorlog tegen ondermeer Irak...tegen betogingen en intern partijtumult in. 

De bankwereld werd gered en men zou om de crisis niet te laten ontsporen niet raken aan de koopkracht, dat zou alles alleen maar erger maken.  Het heeft niet lang geduurd...wat de linkerzijde moet voorstellen komt aandraven met een aantal besparingen in de richting van wat men in Griekenland voorstelt (zie link). Verder nog wat maatregelen die jong en oud moeten verdelen, gepensioneerden die meer en meer mogen bijverdienen enz... .  Onze jeugd, en wij die vroeger jeugdig waren, worden al sinds de jaren zeventig geteisterd met nepjobs als oplossing voor de jeugdwerkloosheid, nepstatuten en naar de jaren negentig privatiseringsgolven en nooit geziene flexibiliteit en nepcontracten. 

Al die problemen pakt men maar half aan...liberaal links surft mee op de golven van de populisten ,men verschuilt zich achter 'concurrentiepositie' in plaats van om te beginnen in heel Europa voor hetzelfde werk hetzelfde loon uit te betalen...geen wonder dat bijvoorbeeld zoveel Oosteuropese vrouwen alleen thuis zitten op hun gastarbeider te wachten.  Geleerde filosofen mekkeren over hoofddoekjes enz... . Hoog tijd dat men ophoudt met subsidies aan de autoindustrie in nood, maar deze bij faling in gemeenschapsbezit brengt.  Het pingpongspel rond Opel en de helemaal niet noodlijdende Carrefour-groep is meer dan een schande. Het zijn druppels die de beker op een dag zullen doen overlopen...afwachten wat daar dan uit voorkomt...in Nederland heet dat momenteel 'voddentaks'...verwant met de sterren op sommige winkels in het Duitsland van de jaren dertig vorig eeuw.

octo 13/03/2010

http://www.pvda.be/nieuws/artikel/duitsland-tot-griekenla... 

 

11:41 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (1) | Tags: crisis, koopkracht, soberheid |  Facebook |

11-03-10

Carnavalskar van de koning.

bron youtube : Lalcko rapper, beelden dagelijkse leven Afrika-optimisme, eenvoud en "tu es né, tu devient esclave de l'argent et ensuite tu meurs"

Ik noem hem gewoon Albert, want ik heb het niet op koningen...ik kan ook niet zo maar 'vive la république' gaan roepen, want dat is gevaarlijk in dit land. Voor de jongsten onder U, of ouderen die zich nooit aan geschiedenis of politiek intereseerden...even 'Julien Lahaut' googelen.  Er wordt weer veel geblaat in de media rond het bezoek van onzen Albert aan Congo, naar aaleiding van het vijftigjarig bestaan.  Afgezien van het feit dat die Midden- Afrikaanse culturen al duizenden jaren bestaan, moet er dus weer wat worden gevierd en een aantal partijen zijn ertegen dat ons stamhoofd gaat en anderen dan weer niet en onder bepaalde voorwaarden.  Deze houding wordt in beide gevallen met mooie woorden uitgedrukt.  "Hij mag niet gaan" oppert een judocacoach, tevens ondernemer, parlementslid en voorzitter van de partij met zijn naam, want "er hangt bloed aan de handen van iedereen die hij daar gaat ontmoeten".  Als J.M.L.D.D. daarmee de voorgeschiedenis en het huidig bestuur van de Congolese elite bedoeld, die het reilen en zeilen ginder niet bijster onder controle heeft, dan mag Albert door de schuld van zijn voorouderen ook niet gaan en zal het podium wel leeg blijven.  Daarom was het beter dat er voor de viering op dat podium afgevaardigden van gewone boeren, kleine handelaars en arbeiders zouden zitten, die dan een aantal echte ontwikkelingshelpers van hier zouden doen overkomen (Oxfam, Rood Kruis, syndicaten met echte internationale werking enz... ).

Tijd voor concrete aktie ter verbetering van levensomstandigheden, niet voor een spelletje 'wie is er de schuld van dit of dat', dat alleen moet dienen om de pionnen waarvan men zich in het Mobutu-tijdperk bediende en moderne versies daarvan nu, weer naar voor te schuiven. Dat koningsbezoek is gewoon een afleidingsmaneuver als een ander.  De meeste mensen hebben dat niet door, wat onze democratie in dezelfde onderontwikkeling houdt als de Congolese economie. Het is zoals bij de heisa rond de grote ontslagen, veel verontwaardiging, weinig alternatieven omdat de spelregels niet in vraag mogen worden gesteld. Dat de mensen die die ontslagen beslissen, persoonlijk geschat worden op 13,4 miljard in het ene, of 53,5 of 53 miljard euro in andere gevallen (lijst met top 100 rijkste kerels),is niet meer dan een voetnoot in de grote media. Wees er maar zeker van, de beslissing om al of niet een koning als handelsvertegenwoordiger te sturen, komt niet zo zeer van de politiek, maar moet je in die hoeken zoeken.  Om de 70 jaar smijt men eens met een paar schoenen vanuit een zaal aandeelhouders naar hun kop. Opgepakt wegens het in de armoede houden van volkeren, zijn ze nog niet en ze worden niet gezocht omdat ze het leven van vele jongeren en werklozen het aspect 'werk en nuttigheid' laten ontberen.

Maar het zal veranderen, gisteren hoorde ik het nog eens uitleggen door twee intelligente mensen uit het parlement op één of ander geldkanaal op TV : langer werken en ongezien besparen...met de Griekse schatskist als boeman. Vroeger waren dat 'de Russen', daarna de 'terroristen'.  Genoeg doordenkers voor vandaag.

octo 11/03/2010

 

15:48 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning, contracten, congo |  Facebook |

24-02-10

Over het anders aanpakken bij ontslag.

100_0732

Werknemers Carrefour pak het eens anders aan

Waarschijnlijk heeft men nog niet bekend gemaakt wie er de laan uit moet daar waar de vestiging open blijft.  Je kan bang afwachten of je er bij bent of niet en hopen op het laatste. Daar waar de vestiging dicht gaat kan je afwachten hoe de vakbonden zullen reageren. Betogingen, onderhandelingen over afdankcadeaus zullen de jobs niet behouden. Waarom de winkel niet van naam veranderen, een rekeningnummer openen en zelf een plaatselijke directeur aanstellen tot dat de politiek gedwongen wordt om de keten in gemeenschapsbezit te brengen, zonder schadeloosstelling. Dit is geen winkeldiefstal, de echte dieven zetten duizenden zonder werk en dwingen de overblijvenden om nog goedkoper te werken.

De politieke partijen vinden het allemaal jammer, de rechterkant van de SPA bij monde van haar voorzitster lanceert een oproep zonder uitweg. De grote media hebben het over het falend management, het design van de winkels, de properheid, ja zelfs die oh zo dure werknemers...en willen doen geloven dat andere winkelketens nu wel gaan aanwerven. Allerlei spreekbuizen van het patronaat worden opgetrommeld om het zogezegde onvermijdbare van de sluitingen aan te tonen.  Superflexibel zijn en om de haverklap van werk veranderen, zijn ineens weer de wonderrecepten om meer banen te scheppen. In heel Europa pleiten sociaaldemocraten er voor om langer te werken en de Grieken staken en verbinden hun lot aan de waarde van het geld op de geldmarkten. Hun enige eis : 'diegenen die de crisis veroorzaakten, moeten betalen'. Daar kunnen we inkomen, maar dat is in de grote media geen debat waard. Als die vraag er dan toch gesteld wordt is het laconieke antwoord dat er niet genoeg multimiljonairs zijn om te taxeren. (Nochthans in België alleen al 88.000, een tax van 2% boven de 20 miljoen zou zo een 8 miljard opbrengen.) Alleen als werknemers van bedrijven die sluiten het op een andere manier gaan aanpakken dan hun vakbondstop voorstelt en de organisatie van hun strijd in eigen handen nemen én het eigendomsrecht in de praktijk in vraag stellen, zullen ze de grote media wél halen en kan er een echt debat ontstaan.

Het lijkt er sterk op dat de grootkapitalisten in feite zelf meer en meer socialisme willen. Zonder staatsingrijpen zaten we nu zonder banken en leningen. De banken hadden moeten worden genationaliseerd. Jaren was het taboe om nog subsidies aan de industrie te geven...de automobielindustrie kreeg pakken overheidspoen, sluit bepaalde fabrieken en durft er nog te vragen.              In gemeenschapsbezit brengen zonder schadeloosstelling. Politiek gezien is daar niet eens een parlementaire meerderheid voor nodig. 'Volmachten' heette dat in de tijd van Wilfried Martens I tot XVIII zeker. Hoe krijg je dan een regering zo ver om echt voor de wereld van de arbeid en niet meer voor de wereld van het geld op te komen.  Het warenhuis, de autofabriek bezetten en zelf beheren en zo bijdragen aan de veruiming van het zelfbewustzijn van de werkersklasse.  Als je dan als winkel de zuivelindustrie kan verplichten van de boeren meer geld voor hun melk te geven, heb je die alvast aan je zijde. De regeerders van nu gebruiken hun macht niet om ten gunste van de gewone mens in te grijpen in de economie. Diezelfde regeerders durven geen referendum rond een aantal eisen van algemeen belang organiseren...politieke democratie via het internet (voor een voorbeeld,zie derde link rechts).     

Economische democratie...laat die maar bij Opel en Carrefour en de bedrijven uit het lijstje van de volgende weken beginnen ! Daadwerkelijke solidariteit met niet getroffen warenhuizen en autofabrieken vragen, zal in onze egocentrische wereld voorlopig nog niet haalbaar zijn waarschijnlijk, men heeft ons daarvoor te zeer geconditioneerd.  Meer en meer werklozen en bijna-werklozen staan voor uitdagingen die de voorlopers van andere visies op een deel van het samenlevingsbeheer met zich kunnen brengen. Er loopt zelfs een petitie voor een wetsvoorstel tegen ontslagen bij winstgevende bedrijven (zie http://www.pvda.be over de AbInbev-wet)

By the way, who is Opel, who is Carrefour ?

TIP : ook min of meer gelijkaardige voorstellen van het comite voor het openhouden van de GB-vestigingen :

http://gb-campagne.blogspot.com/2010/02/oproep-aan-de-wer...  

octo 24/02/2010

16:09 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: democratie, carrefour, opel, economische |  Facebook |

22-02-10

Sleet op gangbare democratie-types

Een aantal landen willen oh zo graag onze vorm van samenlevingsbeheer door middel van verkiezingen waarbij een aantal partijen het tegen mekaar opnemen en dan achteraf een politiek programma uitdokteren dat op de meeste punten ingaat tegen het algemeen belang. Niet dat men in het groeiende China in de meeste fabrieken of velden niet even hard moet werken als in het Westen of dat men in het, ten opzichtige van echt arme landen, vrij sociale Cuba, als kiezer, de commissaris voor Openbare Wegenwerken de laan kan uitsturen, indien die niet goed presteerde. 

In alle landen waar men militair tussen komt om ‘onze’ bestuursvorm op te leggen, effent men het pad voor een aantal krijgsheren en andere nationalisten of zogezegd ‘religieuzen’ waar naar de  99,9% van de rest van de bevolking zich dan te schikken heeft.  In plaats van een cementfabriek… op te richten, bombardeerde men vandaag in Afghanistan nog maar eens per vergissing een aantal ‘burgers’. “Sorry”. “Verkeerd doelwit”. In Zuid-Amerika kregen progressiever Latino’s de laatste jaren de kans om de opbrengsten van de economie meer ten goed van de bevolking doen te komen.             De andere kant van de burgerlijke krachten loeren op het moment waar zij electoraal een percentje meer hebben om het roer weer richting verleden te sturen. Op sommige continenten is het verschil tussen links en rechts al duidelijker als op andere, maar globaal gezien zit de wereld gevangen binnen de oude grenzen. Met als cipiers ondermeer de bankwereld en de opleggers van budgetaire evenwichten die voorlopig niet eens de spelregels van de intresten op schulden kunnen of willen standaardiseren…wegens de grote winsten die er mee gemoeid zijn weer.   Men laat, ondanks de massabetogingen toch niet na om in de grote media doen uit te schijnen dat de Grieken bijvoorbeeld deemoedig de toekomstige bezuinigingen aanvaarden.             De overschakeling van het vroegere Oostblok naar de burgerlijke democratie werd een succes voor ondermeer Russische multimiljonairs, voor de regeerders in Kazachstan enz… .  Niet voor de gediplomeerden uit vele landen die op honderden kilometers van huis werk moeten zoeken.  Is er iets nieuws uit Afrika te melden ?  Chinezen proberen op er op een niet militaire manier, geld te verdienen en ontwikkeling te brengen, maar ook de meeste regimes aldaar leven bij de gratie van diegenen die op topvlak aan de economische en politieke touwtjes trekken.

Bij ‘ons’ in ’t Westen dan.  Walgelijk met welke thema’s conservatief rechts Amerika in de US afkomt om zich weer als redder van de natie op te werpen.  Niet slim van de regeerders aldaar om een aantal van de hardere republikeinse strekking van de partijen van het grootkapitaal in de regering op te nemen en niet echt met de heersende logica van het systeem van maximumwinsten en minimum bescherming te breken. Nog altijd heeft men niet door dat geld in oorlogen alleen winst oplevert voor een zeer beperkte groep. Met dat geld had iedere sukkelaar in Vietnam, Irak enz…al lang een huisje met stromend water kunnen zetten en maakte de Taliban geen enkele kans om populairder te worden.  De VS en GB-leiders veroorzaakten 95%  van de oorlogsellende met hun ‘weapons of mass destruction’-waan. In Nederland is men daar na jaren toch gevoeliger voor geworden; wat ook in de verkiezingsuitslagen zal blijken…als men zich er niet door moderne rechtse demagogen gaat laten vangen.

België dan, met zijn bijna vijf dozijn ministers, staatssecretarissen… . Zijn drang om openbare gebouwen te verkopen en dan te gaan huren (iets waar geen meerderheid van de bevolking achter staat, totaal niet), zijn drang om maar te privatiseren en een onderneming als de spoorwegen in stukken te zagen als aanloop naar privatisering, waarvan is bewezen dat ze tot meer ongelukken leidt.  Ik hoop het nog mee te maken dat ik eens op een hele andere manier kan gaan stemmen voor een ander beleid op een aantal domeinen.  Telematisch gezien kan men de hele wereld op dezelfde dag naar de stembus roepen, de 1ste mei bijvoorbeeld.  Men zou de kiezers zelf over een aantal dingen hun mening kunnen vragen.  Ze zouden dan ja of nee kunnen zeggen tegen een aantal beleidsopties in het algemeen belang voor een echte vooruitgang op wereldvlak. In een tweede ronde zouden ze dan per projekt (ministeriëel departement) zelf hun beleidsverantwoordelijke dirigenten kunnen aanduiden.  Zo zou de wereld uiteindelijk op basis van andere beleidskeuzes (gelijk loon voor hetzelfde werk wereldwijd, rechtvaardig belastingsstelsel,…) voor de eerste keer een wereldregering kunnen hebben, in het teken van echte samenwerking i.p.v. competitie tot der dood, op kleine en grote schaal.

Dan zou  het ook niet meer kunnen dat mensen met allerlei andere beroepservaringen zo maar minister of manager van de spoorwegen zouden worden.  De beste stuurlui worden immers aan wal gehouden door het systeem van partijen die enkele van hun topmensen op jobs droppen, waar ze totaal geen beroepservaring mee hebben. Om je verkiesbaar te stellen, zou je dan moeten bewijzen ervaring te hebben op een bepaald project. Dan zou het ook gedaan zijn met al die Vlaamse rechtse partijen die mekaar de titel van het liberaalst of het nationalistisch te zijn bestrijden, maar dan zou men in zijn eigen project moeten laten zien wat men waard is als men aan politiek wil doen. (zie http://bloggen.be/conscience2008  )

 

18:38 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: democratie, alternatieven, sleet |  Facebook |

17-02-10

Steeds weerkerende politieke evoluties

bron youtube : the navigators Ken Loach (10 minuten)deel I

Vaak is het met de geschiedenis van bevolkingslagen zo dat iets qua levensomstandigheden onhoudbaar werd, voordat er verzet tegenover ontstond. De slaven, de pachters, de boeren, de ambachtslui, de arbeiders, de legers, de kantoormensen, zelfs de eerste kapitalisten de burgerij-elite die het destijds tegen de invloed van de adel opnam...altijd kwamen ze in opstand en vaak werden ze aanvankelijk afgeslacht, voordat ze begrepen wat er fout was aan hun taktieken. Eens de lessen geleerd, probeerden ze het anders en dat lukte al wel eens met de nodige vooruitgang voor gevolg.

Dé meest kenmerkende factor in die evoluties en revoluties, was, dat van zodra de rebelerenden mee deel van de macht gingen uitmaken, hun rangen aangroeiden en een deel van diegenen die voortaan meer dan het gemiddelde deel van de koek kregen, zich gewoon meer en meer ging vereenzelvigen met de oorspronkelijke levensstijl van de aanvankelijke tegenstanders.

Mooi voorbeeld hiervan is de Duitse sociaaldemocratie van voor 1914. Van zodra ze de macht deelden, en dikbetaalde mandaten kregen, zongen ze de politieke refreinen van allerlei soorten conservatieven mee. Het werd zo erg dat er bij een stemming over de keizerlijke oorlog van 1914 slechts 14 van de 96 parlementsleden van de SPD tegen de oorlogskredieten stemden...waaronder Roza Luxemburg en Karl Liebknecht, een paar bekender namen van wat later de derde internationale zou worden. U kent ze misschien niet, want waarschijnlijk zitten ze niet in de leerstof van het lesuur geschiedenis, althans in mijn tijd niet.

De huidige linkse mensen die zich links van de blauwroze sociaaldemocratie situeren, vertegenwoordigen een hoge mate aan bewustzijn van een klein deel van de bevolking dat meer dan gemiddeld kritisch is voor het wereldgebeuren de dag van vandaag. Alleen in België vertegenwoordigen ze electoraal gezien niet de 10,15 en 20% die ze elders in Europa halen...niet alleen omdat ze doodgezwegen worden. Onder druk van omstandigheden, zoals de recente crisis noteerden we in de Vlaamse sociaaldemocratie wel het feit dat de linkervleugel met 34% van de stemmen wel bijna de voorzitter van de Spa leverde een jaartje terug. Voor elke soort van organisatie geldt dat hoe meer leden ze krijgen en hoe meer beheersmandaten...des te groter de invloed van het individuele streven 'om sociaal hoger op' te raken, zal zijn. Afgevaardigden en bestuursfuncties niet meer dan een gemiddeld loon geven, zou hier een afdoend antwoord moeten op zijn, om carrièrisme en uitwassen à la Dehaene bijvoorbeeld tegen te gaan. Alle traditionele partijen die aan de macht deelnamen zijn in hetzelfde bedje ziek en de rechtse partijen die staan te springen om als nieuwelingen aan de macht deel te nemen, bestaan uit de grootst mogelijk denkbare aspirant-zakenvullers.

Het lijken allemaal onbelangrijke zaken, maar ze kunnen in bepaalde escalerende economische en politieke situaties, zoals in 1914 bijvoorbeeld waanzinnig barbaarse gevolgen hebben...en doen ze dat nu niet nog in bepaalde delen van de wereld ? 'Nooit meer oorlog', de leuze na iedere afslachting, niet alleen een gevolg van objectieve economische en politieke factoren en de organisatorische omkadering van de oppositie, maar ook van de immer tegenwoordige verschijnsvormen van allerhande soorten hebzucht die het algemeen belang overschaduwen door uiteindelijk te colaboreren met de gewone gang van machtszaken, the business as usewell.

Zie ook 'gids bij het militeren' onder

http://filosofischverzet2.skynetblogs.be (met vandaag een filmpje over de strijd van een Japanese vakbond voor meer veiligheid en tegen de privatisering en laksheid en intimidatie van het sommigen uit het managment)

 

16:42 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (1) | Tags: politiek, evolutie, managment, treinrampen |  Facebook |

13-02-10

Toekomst en Verleden stemrecht.

100_0954

Toekomst en verleden van het stemrecht

Velen onder ons gaan tegen hun zin of ongemotiveerd stemmen of foertstemmen of zijn vol twijfel en onbeslistheid. Waarom niet iedereen op 15 projectlijsten, ipv partijlijsten laten stemmen en de kandidaten rangschikken per project (ministerie), makkelijk te onthouden als 'ww.e.tt.g.e.vv.i.n.ggg' : werk,wonen, energie,telecom,transport,gezondheid,ecologie, veiligheid,voedsel, internationale betrekkingen,nieuw onderwijs, goederen,geld, gemeenschapsmandaten(de 'regering', de verkozenen uit alle projecten samen). Uzelf, partijlid of niet, zou volgens uw specialiteit kandidateren op één van de pojectlijsten.

Een referendum met voor de kandidaten bindende programmapunten, voorafgaandelijk aan de verkiezingen, zou de eigenlijke verkiezingen best voorafgaan natuurlijk (zie link onderaan), of het wordt weer een potje bekvechterij tussen belangengroepen of een soort regionaal getwist.

'Werk' zou ondermeer het luik 'sociale zekerheid' omvatten,'Wonen' met kandidaten van huurdersverenigingen, partijen, onafhankelijken, bouwondernemingen, eigenaarssyndicaten... De lijsten Energie (electriciteit,gas,water...), telecom, transport(spoor,bus,auto...)met specialisten ter zake, niet alleen uit die partijen die het gemeenschapsbelang achterop stellen. Het project 'veiligheid' zou ook 'justitie','politie' en een meer op ontwikkelingssamenwerking afgestemde landsverdediging omvatten, het project 'voedsel' zou de kandidaten uit de landbouwsector groeperen. Op 'internationale betrekkingen' veel kandidaten van Niet gouvernementele Organisaties(Oxfam...) en individuen uit andere met de miserie in de wereld begane groepen. Het project 'nieuw onderwijs' zou ook cultuur en media omvatten en breder dan het jongerenonderwijs alleen zijn. Het project 'geld' met kandidaten die voor een openbare bank zijn, zou dezelfde etische normen aan privébanken moeten kunnen opleggen. Het project goederen (produktie,distributie,normen) zou i.s.m. 'internationale betrekkingen' kunnen ijveren voor invoering van wereldwijd hetzelfde loon voor hetzelfde werk en de creatie van één groep automobielproducenten die in functie van de vraag aan dezelfde ecologische voorwaarden produceert i.p.v.de sociaal nefaste, moordende concurrentie nu.

Op die manier zou de kiezer echt bewust betrokken kunnen worden bij de inhoud van waarvoor hij kiest, niet alleen tot gewillig kiesvee van het populistisch opbod worden herleid. Geen gejammer meer tussen toppolitiekers over wie op voorhand minister wil worden, de bewuste kiezer bepaald dat wel even. Wiens naam vanboven op de lijst mag prijken...een stemming onder de kandidaten misschien, of nog beter, want minder manipuleerbaar...in alfabetische volgorde...en nog beter...,zoals gezegd, de kandidaten moeten zich houden aan de bij referendum goedgekeurde programmapunten (zie link helemaal beneden)

Ook het verkiezingssysteem heeft al een lange weg, stakingen, betogingen, doden achter de rug en is op honderd jaar aanzienlijk geëvolueerd. Zonder de eisen van het Belgische werkvolk, zaten we nu nog met het cynskiesrecht of een meerderheid aan conservatieve krachten en neoliberalen in het parlement...ik kan U natuurlijk geen ongelijk geven wanneer U zegt dat dat nu ook het geval is...maar sommige verworvenheden , tellen ook mee, al komen ze telkens bij 'crisissen' zwaar op de helling te staan. De geschiedenis van verworven rechten begon bijna altijd eerst buiten het parlement, sociaal verzet dwong de 'vertegenwoordigers des volks' bijna altijd tot toegevingen, wie er ook regeerde. 'Amsab', archivaris van de sociale beweging heeft een bondig overzicht van de geschiedenis van het stemrecht op zijn site.

http://www.amsab.be/amsab/algemeenstemrecht/meervoudig.htm

Tot slot enkele eisen naar de toekomst en naar een uiteindelijk internationaal referendum toe.

overheden moeten durven ingrijpen en internationale afspraken maken rond echte vooruitgang : werkverschaffing, prijsbeheersing, omschakeling militaire industrie

-per produkt één produktiegroep maken om sociaal desastreuze herstructureringen te stoppen

-geen cado's aan sectoren, maar eigendomsverwerving door de gemeenschap

-verbod van speculatie op voedsel,energie,.../stop casinobeursgebeuren

-wereldwijd zelfde sociaal zekerheidssysteem en indexering lonen/rechtvaardige taxen

-zelfde werk, zelfde loon, wereldwijd/toplonen naar beneden/huurprijzen halveren enz...

-afbouw en ombouw militaire industrie, mettertijd andere taken voor 'defensie' http://bloggen.be/conscience2008 octo 28/08/09 donderdag

11:37 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verleden, toekomst, stemrecht |  Facebook |

08-02-10

Wie is er eigenlijk niet goed wijs?Kan dit nog langer ?

100_0994

filoview pictures : jaren dacht ik dat er geen meikevers meer waren, en dan ineens, vorige lente 2, waarvan hier ene...never give up hope...ook niet bij het lezen van de woorden hieronder...ik zal u de lezing van veel ingewikkelde dossiers besparen en de kern van een hele weekendkrant voor U samenvatten, zodat U zich maagzweren of zo bespaart

Sommige oud eerste ministers, daar moet je het van hebben. De ene staat aan het hoofd van een bank die ‘weer normaal kan worden’ nadat ‘Europa’ ‘ingegrepen heeft’.  Wat had een bank die groot is geworden op de bijdragen van christelijke vakbondsleden van doen met al die buitenlandse markten willen op te gaan ? De andere vond het een prima idee om staatsgebouwen te verkopen en dan gewoon te huren, wat al meer gekost heeft dan ze opbrachten, zo begint men zich in de krant af te vragen. En de aller strafste hield uiterst rechts meer dan een hand boven het hoofd en wie weet, liet hij zich zelve kidnappen ?

Ook dit is een land waarin veel onzinnigs mogelijk is. Kroon op het werk is de ontknoping van wie en wat er nu eigenlijk achter de bende van Nijvel zat. De thesis dat er bepaalde mensen moesten uit de weg moesten geruimd worden en anderen beschermd voor hun daden en dingen die het daglicht niet mochten zien, lijkt volgens een artikel in De Morgen van gisteren zaterdag, veld te winnen.  Geen scenarioschrijfer die zulk een rottige intriges en beschermpraktijken kan bedenken. Daar durf je op de duur niet meer bij nadenken dat dat mogelijk zou kunnen zijn.  Je zal maar familielid van de onschuldige slachtoffers onder die 28 vermoorde mensen moeten zijn…dat moet eerst vele malen erger zijn.  Politie en rechtbanken, ze zijn natuurlijk nodig, maar hoe controleert men eigenlijk de eigen rangen ??

Dan nog goed voor mijn gezondheid dat ik de reportage over het innen van belastingen gemist heb waarschijnlijk. Trouwens, in de VS is men boos omdat ze van de Europese commissie de bankgegevens van 500 miljoen Europeanen niet mag inkijken. Dat is toch ook niet meer normaal. Op de duur is men gek als men zomaar volgzaam is, zonder enig kritisch bewustzijn…maar als je protesteert lijk je wel abnormaal of niet positief genoeg ingesteld.  Ooit schreef ik een stuk ‘heeft de kiezer altijd gelijk’…hij lapt het zijn eigen voor een groot stuk toch maar weer altijd. Ook weer in de VS bijvoorbeeld…het zijn de beelden die tellen voor de opinievorming, niet de uitleg : 1000republikeinen bijneen rond Sarah Palin die eigenlijk een generaal als president stond te eisen, gejuich…de miljardairs leven weer op hoop, zeker als B.O. zich niet herpakt.  Heel dat systeem ginder heeft gewoon aan één stem genoeg om een minimale gezondheidsregeling tegen te houden…maar ten oorlog trekken, daar is één gek aan het hoofd van een land voldoende voor. PS De auteursrechten op het lijfboek van de goeroe van de nazis en men is oh zo bang van gewoonweg te verbieden van dat nog uit te geven.  De man die Groot Britannië de oorlog introk probeerde een onderzoek naar een zaak voor miljoenen smeergeld te blokkeren, maar…ja,toch, positief nieuws…hij ving bot. Niet te geloven maar weer.

Op economisch gebied is het  stukje theater van het moment een stuk dat op vele beurzen wereldwijd gespeeld wordt. Door de enkele procenten meer of minder staatschuld van het ene land tegenover het andere, zijn de beleggers, zo legt men uit, het noorden en het ‘vertrouwen’ in een de voorbije maanden zachtjes aangekondigde heropleving kwijt. Ze durven niet beleggen en investeren omdat overheden ofwel hogere belastingen moeten heffen of aan de lonen knabbelen van het overheidspersoneel bijvoorbeeld en de grote geldheren vrezen daarom een vermindering van de consumptie, stel je voor. Enig voordeel voor hen, is dat ze tot 7% (in Griekenland bijvoorbeeld) verdienen op de schulden van de Griekse staat. Hoe meer schuld een staat heeft, hoe meer rente er te verdienen valt…zo zie je maar dat, hoe men het ook draait of keert er altijd wel wat op ellende van anderen te verdienen valt. Het kwijtschelden van de schulden van Haïti door de heren van de G zoveel in Davoz…dank U aardbeving, dank U heren.

Gelukkig zijn er nog theatermakers en buurtwerkers die nog blijven geloven in de leefbaarheid van grootsteden waar er duidelijke verschillen zijn in het risico om zo dom te zijn van het rechte pad te verlaten naarmate je onder een bepaald inkomen zit.   Gelukkig zijn er nog journalisten die naar Oost-Congo, Afghanistan, Soedan…en zo verder gaan om objectief proberen rapporteren maar er niet in slagen van een breed publiek te bereiken.  Die de meeste centen hebben, roepen het hardst, nu ook in de mediawereld, vooral in de VS, waar de vooruitstrevende media ook daar tegen persmagnaten moeten optornen. Is er ook een uitgave van de Morgen met alleen nieuws over Raymond vh Groenewoud, Willem Vermandere of een aantal geëngageerde romanschrijvers…want niet wij, de lezers, zijn gek; we kunnen het wel worden als we beginnen geloven dat dit een normale wereld is waar niks meer aan verbetert kan worden… .  Alsof men je in een gekkenhuis zou opsluiten en de sleutel wegwerpen zou. Keep the Faith alive !

Octo 8/02/2010

 

01:00 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ontoelaatbare, scheefgroei |  Facebook |

06-02-10

Links-rechts, achter het uiterlijke.

Links en Rechts. Achter het uiterlijke.

100_0538

octo filoview : de seizoen, koud en warm, net als het innerlijke in alle mensen,

in de één wat meer van dit en dat dan in de andere

 Vele verschijnselen hebben twee kanten. Neem nu het links en rechts in de politiek. Dit lijkt niet alleen een simpele tegenstelling in alle mogelijke gradaties tussen diegenen die er warmpjes inzitten en diegenen die het ook in alle mogelijke nuanceverschillen, niet zo breed hebben. Normaal gezien zouden deze laatste in een democratie in de meerderheid zijn. Niet zo in de praktijk. Te velen die van een loon afhankelijk zijn of teveel zelfstandigen, vereenzelvigen zich met politieke partijen die de belangen dienen van het grootkapitaal, in concreto de speculatie gansters op de beurs, diegenen die de melkprijzen en zo bepalen, de wapen-en andere lobbies…om maar enkele actuele voorbeelden te geven.Tel daarbij diegenen op die gestopt zijn met over moeilijker dingen na te denken of in slaap gewiegd door een bepaalde media en zij die men nooit leren denken heeft of willen denken hebben en combineer deze toestand met een volksaard die al eeuwen door kerk en kapitaal, buitenlandse bezetters inbegrepen werd verkracht in feite… en je bekomt alle soorten partijen en mensen van politiek en sociaal conservatisme.  De Nederlanders, al 400 jaar eerder een stukje bevrijd van eng clerikaal catholiek denken, hebben daar een stuk minder last van al neemt hun media een stuk van die rol in behoudsgezinde traditie over.

Je kan dat conservatisme ook nog van een andere kant bekijken ook…de menselijke kleine kantjes, de karaktervorming doorheen alle mogelijke overgeërfde en zelf gecreëerde ballast. ..langsheen de tocht die, noem ze groei naar echt mens zijn, noemt. Je kent dat wel, het nooit genoeg hebben, het altijd bezig zijn met te hard te werken ,omwille van dan niet met de problemen van de andere kant van het zijn geconfronteerd te worden, zijnde de verhouding  naar de familie,partner en naar de kinderen en naar alle andere soorten relaties daar rond toe. Op zichzelf is er niets mis met een beetje conservatisme in bepaalde etische zaken, in onze cultuur van ‘mijn borsten zij te klein, opereren maar’ en zo meer. Het zijn doorgaans de conservatieven op gebied van de ‘solidariteit’ die de eersten zijn die ‘afgeven’ op,(zich storen aan) mensen, die zich met een vervangingsinkomen al dan niet moeten door het leven slaan en die anderen die (maar) aan een trager tempo kunnen of willen werken, doorgaans ook voor profiteurs al dan niet luie mensen, uitmaken.  Vaak zijn het ook die mensen die bijvoorbeeld eerder dan anderen geneigd zijn om eerst hun portefeuille en dan hun hart te laten spreken bij het nemen van beslissingen. In veel gevallen hebben ze het te hoog in de bol of willen ze om enkele centjes meer keihard blijven doorwerken tot ze 67 jaar zijn, een zaak die  door media en politiek in Nederland, net als de privéverzekering in het gezondheidswezen, al heel gewoon geworden is.  Waarom ze zo zijn ? Om er materiëel beter aan toe te zijn dan anderen ? Om de innerlijke leegte te lijf te gaan ? Naast de vele opdelingen waardoor ‘verdeel en heers’ mogelijk wordt, wil ik er geen bijmaken…maar het is goed om toch even bij dit fenomeen stil te blijven staan.

Nochtans, een fijn observeerder merkt bij deze groep van op maatschappelijk, niet etisch vlak conservatief ingestelde mensen dat ze ook een andere kant hebben, net als bijna iedereen trouwens, een lievere, een socialere…een mogelijkheid voor hun ,om van hun strak dogmatisch handelen en voelen vooral, weg te evolueren.  Dat kunnen ze niet alleen, daarom hebben ze anderen nodig. Eigenlijk zijn we allen mekaars psycholoog, pastoor, advocaat, politieker, verpleger,klankbord, collega,artiest, schrijver van onze levensscenario’s en ga zo maar door.  We betalen op velerlei manieren voor veel van al die dingen die we mekaar gratis zouden kunnen geven…gewoon omdat niet iedereen er klaar voor is en we tot nader order WILLEN meedraaien in een samenleving  die teveel op ongezonde wedijver is gebaseerd. 

Dat neem je niet alleen weg door uiterlijke politieke verandering, maar ook door innerlijke verandering. Dat kan beginnen bij die mensen… bij wie het nog moet beginnen… met het tijd nemen voor poëzie bijvoorbeeld. Met meer je eigen leven dan dat van de ‘sterren’ te willen leiden. Met te beseffen dat de zeven kunsten belangrijker zijn dan weer zeven nieuwe winkels te kunnen openen of te veel huur te vragen en alles op te potten…het oppotten van je geld, zowel als je warme innerlijke of je sociaal willen zijn.  De anderen, de meer socialen, lopen vaak met hun kop tegen de muur; want ze regeren de wereld nog niet voldoende. Te veel wetten worden nog gemaakt door hen met alleen stalen zenuwen…die alleen ontspannen als hun gezondheid hen er eindelijk toe dwingt in vele gevallen. De gezondheid van de mensen die meer op hun gemak willen leven wordt ook vaak ondermijnd door het noodgedwongen samenspel met hun tegenspelers…zij hebben te leren van meer ‘onder hun uit’, assertiever te zijn…op te komen voor hun eigen manier van willen leven. Vooruitgang, op alle gebieden,kind van tegenstellingen.  “Life, take it and endure it”, zei iemand me gisteren dat een schrijver dat gezegd had.  Het leven niet kritiekloos uitzitten. Oh ja, mensen die over andere dingen dan geld en macht praten, over hoe ze zich willen VOELEN als ze een dag deze wereld gaan verlaten…ze bestaan nog.  Iets ‘bereikt’ hebben in het leven hangt nog teveel af van HEBBEN, dan van ZIJN.

Octo 25/09/09


16:21 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek, karakter |  Facebook |

04-02-10

Arbeidsmarkt, een andere visie.

http://filosofischverzet.skynetblogs.be/post/7215779/de-a...   octo 14/08/2009

17:00 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alternatief, arbeidsmarkt |  Facebook |

02-02-10

VDAB,laaggeschoolden geen kanonvoer !

bron youtube, filmpje over positievere werking van VDAB:

http://www.youtube.com/watch?v=mD45NzbrwKc 

 VDAB verplicht laaggeschoolden na een paar maand werkloosheid eens even langs te komen om samen met lotgenoten eens te luisteren naar wat het leger voor hen in petto heeft. Na een paar uur uiteenzetting is de verleiding voor sommigen groot van in te gaan op de scholing, woonstmogelijkheden en de vier maand inzet in het buitenland er maar bij te nemen voor de vette(?)bruto gevarenpremie die er aan vast hangt. Onbeslisten kunnen de volgende dagen nog bellen naar het groene nummer van DEF(staat voor defensie), maar ik hoor daar vooral DEATH in,klinkt ongeveer hetzelfde in het Engels uitgesproken.

Al jaren wijzen deze artikels op het belang van het zich intereseren aan samenleving en politiek, buitenlands nieuws...wees er klaar voor als de uitnodigingsbrief bij Uw zoon of dochter of bij U thuis in de bus valt.          Ze zullen wel naar huis komen met kleurrijke brochures over romantisch heldendom en geweldige opleidingen...maar hoe ze zelf zullen naar huiskomen...als emotionele of fysieke gehandicapte wrakken...of... ? 

Met 40.000 'werknemers', grootste werkgever van het land, staat er in de brochure met de kranige fotos en diegene waar een inlander de bezettingsmachten warm groet. Men kan kiezen tussen een beroepsstatuut van vier jaar, een kortetermijnstatuut van twee jaar, vijf keer  met een jaar verlengbaar of voor een reservestatuut opteren. Voor de vervangbenen zorgt in alle geval waarschijnlijk de mutualiteit en dus de gemeenschap, ongeächt de soort van flexibel statuut dat men heeft ontworpen om bij het slabakken van de stiel je dan weer te dumpen(wegens minder oorlogen die men begint zonder zelf aangevallen te worden bijvoorbeeld) tegen het VN-manifest in, illegale oorlogen eigenlijk vanuit het internationaal recht gezien. Oorlog is altijd illegaal in feite, omdat als je een oorlog bestudeert deze altijd gevoerd wordt vanuit economische motieven, ten dienste van een klasse die de maatschappij voor haar profijt overheerst, of dat nu de Taliban of de firma's rond het Bush-imerium zijn.

De talrijke getuigenissen via de individuele carrières van enkele militairen,in de brochures geschetst, moeten de laatste twijfelaar overhalen, zelfs homosexualiteit is geen bezwaar meer in het leger, zo blijkt.  Klaar om de wereld te ontdekken (sick)...bel DEF niet ! Het is de taak van de mensen in een bepaald land zelf om zich van hun eigen onderdrukkers en onderdrukkingsmethoden te bevrijden en de taak van de internationale politiek die daaruit voortgroeit om het militair aparaat om te recyclen in civiele hulpverlening en wapen-en munitiefabrieken alleen nog wapens voor politioneel gebruik te laten maken.  Het is de taak van gewone werkende mensen overal om in internationale solidariteit bij oorlogsdreiging het werk neer te leggen en de idioten die een oorlog willen opstarten vleugellam te maken.    Al de rest brengt een spiraal van erger en erger in beweging ten gunste van industriëlen die afzetmarkten zoeken.  'De laatsten zullen de eersten zijn' leerden we op de school...de laaggeschoolden zijn in feite de eersten op wie een samenleving zou moeten worden gebouwd.  Wie bouwt er de huizen en zorgt voor onze voeding en zo veel meer...er kan met een andere politieke ingesteldheid en collectieve wil van meer en meer mensen altijd werk voor ze zijn (zie eerste van de FilosofischVerzet1-linken)

 

11:27 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: laaggeschoolden, vdab |  Facebook |

31-01-10

De columns van Columbus (niet het ei)

100_1357

De Columns van Colombus

Al meer dan 500 jaar geleden begon Christofel met geld bijeenzoeken voor een reis naar Indië, zo dacht hij. Vele brieven gingen er aan vooraf en toen hij met zijn drie schepen en zijn bemanning, die het vasteland liever kwijt dan rijk was, vertrok, hield hij nog een dagboek –‘blog’ bij van de reis, waarvan hij dacht dat ze zes weken zou duren. Het zouden drie maanden worden. Hij moest zijn bemanning voortdurend voorhouden dat er hen geweldige rijkdommen zouden wachten. Hij was er van overtuigd dat de aarde rond moest zijn, een appel was toch ook rond, had hij misschien gedacht toen hij reeds over de ontdekte werelddelen filosofeerde, net als Newton met zijn vallende zwaartekrachtappel.

De ontbossing van Europa was al danig gevorderd, niet in het minst voor de vele houten schepen waarmee oorlog moest worden gevoerd en steenkool en olie kende men nog niet. Een  enorm percentage van de originele Amerikaanse bevolking bezweek nog eeuwen na Columbus dood aan oorlog, maar vooral aan allerlei geïmporteerde ziekten.                    Het Amerikaanse continent werd bevolkt met paarden, koeien, varkens, schapen, graan,appels,peren…allemaal dieren en planten die ze ginder nog niet hadden. De eerste honderden paarden kwamen aan met een vloot die na de aankomst van Columbus vertrok om zoveel mogelijk buit mee terug te nemen. Zo leerden ze hier ook patatten, tabak, tomaten,pompoenen…enz. kennen. Syfilis naar verluid ook.

De tijd verstreek en de Indianen vingen de wilde mustangs uit de geweldige kudden paarden en ook hun leven veranderde. Niet alleen het Spanje, Portugal maar ook de Engelsen, Nederlanders…wilden geld verdienen aan de nieuwe gebieden…en ook zij maakten de oversteek met al hun voorraden zaad en dieren. De ontbossing van Amerika kon pas volop beginnen. Slaven uit Afrika werden geïmporteerd om allerlei projecten in het qua origineel bevolkingsaantal uitgedunde continent te bemannen. Later Aziatische mensen ook. Van separatie kwam integratie. Wouden werden grotendeels vervangen door wolkenkrabbers waarvan er op een zonnige elfde september twee door een groepje nieuwe imperialistische terroristen met een ijzeren vogel doorkliefd werden.

Geschiedenis, een fascinerend iets.  Maar ja, wie heeft er nog aandacht voor ? Is er al  onderzocht hoeveel werknemers er onder de lezers van de grootste krant van Vlaanderen zijn ? Zeer velen waarschijnlijk. Een groot percentage. Waarom ? De dag na de staking voor wat meer respect voor de arbeidende bevolking stond er bij het willekeurig openslagen van de krant links een volledige pagina van een interview met een leider van een werkgeverssyndicaat, en de pagina rechts, één vijfde van de pagina een fotoke van de betoging en een klein artikeltje…en de rest van die pagina was zo een typerend kenschetsend artikel over veiligheid in de straten, als of op elke straathoek een boef met een machinegeweer zou klaarstaan om uw portefeuile af te pakken. Kwestie van de aandacht van het sociaal gebeuren af te leiden. Een mens kan al eens beter naar een goede documentaire kijken of een boek  lezen in plaats van alle duiding en sensatie te slikken. Op zoek naar kwaliteit, niet alleen bij wat je eet, heel gezond ook het voedsel voor de geest dat je in-neemt. Le Clash des continents op Arte gisteren, aan te raden.

Octo 31/01/10 

17:18 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: columbus |  Facebook |

29-01-10

Onwaarschijnlijke voorspellingen (cabarettekst)

bron youtube : Michael Moore e.a. (met dank aan Banny)

Onwaarschijnlijke voorspellingen in cabaretvorm

Een aantal dingen op deze planeet zijn goed geregeld. In bepaalde delen van de VS en Japan zijn huizen in aardbevingszones zo gebouwd dat ze tegen schokken tussen nul en boven zeven op de schaal van Richter kunnen. In Haïti hebben ze er zo geen kunnen bouwen omdat een nog te groot deel van de mensheid zijn leiders laat begaan. Al komen ze met miljoenen op straat tegen een oorlog…als daar dan geen algemene staking op volgt, doen ‘zij’, de leiders, de zin van diegenen die de grondstoffen en grote fabrieken bezitten. In andere landen doen mensen alles naar de zin van de leiders omdat dat de wil van bepaalde profeten zou zijn…en altijd draait het om geld. 

Nu zou je kunnen zeggen, vanaf 2011 schaft men het geld af en alle geld moet nog dit jaar uitgegeven worden, huizen verkopen mag vanaf volgende week niet meer en van dan af kan je ze alleen nog ruilen of wegschenken.  Profiteer er van want lonen worden van af oktober dit jaar niet meer uitbetaald…alle werk wordt van dan af vrijwillig gedaan en georganiseerd. De prijzen voor voedsel zullen, zoals nu, ook in Haïti niet meer kunnen stijgen, want tot ze ginder hun land weer op orde zullen hebben, gaan ze het van de minder onfortuinlijke boeren in de rijkere gewesten krijgen. Gratis. Simpel toch, produceren en verdelen. Aanvankelijk zal er wel protest zijn tegen deze gang van zaken, maar de parlementen overal ter wereld zijn bezet door arbeiders, zelfstandige distributeurs,  boeren en andere kleine en middelgrote ondernemers; de zittende regeringen naar huis gestuurd en vervangen. Dit alles na internationale verkiezingen waarbij in een eerste ronde een algemeen programma werd goedgekeurd ( http://bloggen.be.conscience2008 ) en in een tweede ronde gestemd werd op de kandidaten die op de 15 projectlijsten voorkwamen. 

Munitie –en wapenfabrieken zullen wereldwijd worden bezet en alleen de politie heeft nog het recht van wapens te dragen. Aandeelhoudersbeurzen afgeschaft en de banken worden ruilcentra waar je jouw kleine Fiat tegen een Opel Corsa kan ruilen, wat ook in de garages of gewoon onder mekaar kan natuurlijk.   Je hebt een nieuwe PC nodig, je bestelt en je vraag gaat rechtstreeks naar het fabriek…je moet daar geen gewoonte van maken, want diegenen die er het langst zonder zitten, komen het eerst aan de beurt. Er zijn genoeg noden die met de huidige productiemiddelen ruimschoots kunnen worden voldaan.       Fabrieken hoeven niet te sluiten. Bovendien, men zal geen nutteloos werk meer willen doen, wat veel minder verplaatsingen vereist en beter is voor het milieu.      De consument heeft enkel een probleem met meer te willen kopen als de productie niet volgen kan. Men zal niet meer kunnen klagen over gebrek aan geld, maar over gebrek aan willen werken.  Er kan weer tijd komen om weer je eigen koeken te bakken in plaats van aan de band te gaan staan in een koekjesfabriek. Niet dat die fabrieken zullen moeten sluiten. In cafés zal het plezanter worden, want je betaald, sorry trakteert,  in een groep van zeven niet iedereen, sociaal verplicht een pint terug.  Caféhouders zullen zich niet verplicht voelen van maar die en die soorten bieren mogen in te doen. Kwaliteit van zijn wordt op alle manieren belangrijker dan kwantiteit. Casino’s ?...overbodig net als een reeks andere dingen zoals : (stel zelf maar voor) Natuurlijk, allerlei soorten karaktertrekken van de mens kennende, er zal wel schaarste ontstaan in sommige gevallen, wie weet wordt er niet door al of niet terreurgroepen een terugkeer naar de goede oude tijd geëist. Werk aan de winkel dus voor alle fanaten van politiefeuilletons.   Al het bovenstaande, gesteld dat, uit frustratie met het feit dat het werklozenleger blijft aangroeien en de  werknemers er bijvoorbeeld niet in slagen van bijvoorbeeld een op (voorlopig) Europese schaal genationaliseerde automobielgroep  voor Opel of meer en meer andere merken af te dwingen en de economische situatie van meer en meer sectoren in de richting van algemeen bankroet evolueert en men wereldwijd voor een meer sociaal-isme kiezen wil. Hopelijk leiden er inderdaad vele wegen naar Rome. (zie de FV-linken) 29/01/10

16:29 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: noodstrategie |  Facebook |

27-01-10

Voor wanneer de val van de Westerse muur ?

Voor wanneer de val van de westerse muur ?(10/11/09)

Uit een BBC enquête blijkt dat wereldwijd slechts 11% van de wereldbevolking tevreden is met de vrijemarkteconomie. In een toespraak vandaag, na de euforie van Merkel gisteren, vertelt deze in het Duitse parlement dat de economische toestand eerst nog erger kan worden voor hij verbetert. Gebeurt er hier dan hetzelfde als 20 jaar geleden in 't Oostblok ? 

Gisteren op TV, de oude vrouw , slecht te been,met haar café, waar de klanten zichzelf bedienden...een postbode die er zijn boterhammen kwam opeten of een andere toevallige klant. Toen ik dit aan een ander oud vrouwtje vertelde, sprak ze over de tijd dat postmannen nog de tijd hadden om bij het uitbetalen van het pensioen ook hun sociale functie te mogen te beleven. Hoeveel ouderen zien alleen de postbode op een dag, die andere dagen van de week nadat ze naar een winkel gingen om hun vaak geringe centjes uit te geven ?

Mensen doen wat ze kunnen. Morgen gaan de vrijwilligers van 11111 weer de straat op om enkele miljoenen bij mekaar te krijgen voor de niet-gouvernementele organisaties en hun projecten. Anderen onderhandelen om te blijven mogen werken. Enorm veel werk dat zou moeten worden gedaan, vindt geen investeerders, want die verdienen meer geld met de nieuwe beursbubels dan met productie. De armen der aarde zouden wel willen kopen, maar... .

Nog anderen produceren de wapens waarmee de Taliban fier op Al Jazeera pronken, veelal hetzelfde materiaal als dat van hun tegenstanders. Mijnen, ze worden nog altijd geproduceerd en gelegd en veroorzaken nog altijd op z'n best... vreselijke verwondingen...weer werk voor Handicap International. Ook in België draait de wapenproductie, waarvan er één wapen 13 VS militairen deed doodbloeden. Officiële Internationale initiatieven om de wapenproductie om te schakelen...signaleer ze me, want ik vindt ze niet. Als de oorlogsstoker Blair de eerste Europese president zou worden, hoeveel mensen gaan er in dit stuk van het Westen op straat komen of het werk neerleggen ?

Niet gek dat 23% van de ondervraagden van een wereldwijde BBC enquête vandaag volgens de krant 'de Tijd' een ander economisch systeem wil om de vrijemarkteconomie voor alles en nog wat structureel te veranderen. U leest er alles over op http://filosofischverzet2.skynetblogs.be en U vindt er vandaag tevens waar de kritische mensen uit Uw eigen buurt deze maand mee bezig waren en zijn.

octo 10/11/09

19:55 Gepost door oc blogkunstenaar in Politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |